Kentsel Gelişme Küresel Fonu 26.04.2012
Kentsel Gelişme Küresel Fonu hazırlık toplantısı, 24 Haziran 2010 günü İstanbul’da yapıldı.
UCLG Dünya Teşkilatı, Dünya Büyükşehirler Birliği (METROPOLİS) ve Paris Bölge Konseyi’nin girişimi ve organizasyonuyla kurulması gündeme gelen “Kentsel Gelişme Küresel Fonu”nun hazırlık toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Eş-Başkanı Sayın Dr. Kadir TOPBAŞ’ın ev sahipliğinde, 24 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da yapılmıştır.
Kentsel Gelişme Küresel Fonu (KGKF) hazırlık toplantısı, fona üye ve ortak olması düşünülen katılımcılarla birlikte, 7 Ekim 2010 tarihinde Barselona’da yapılacak nihai toplantı öncesinde fonun tanıtımı amacıyla düzenlenmiştir. Katılımcılar arasında, UCLG-MEWA yerel yönetim temsilcilerinin yanı sıra UCLG’nin Avrupa, Asya, Afrika ve Latin Amerika bölgelerinin yerel yönetim temsilcileri ve uzmanlar yer almıştır.
Kentsel Gelişme Küresel Fonu (KGKF) nedir?
Kentsel Gelişme Küresel Fonu (KGKF), yerel yönetimlerin kentsel gelişme projelerini desteklemek amacıyla kurulmaktadır. Bu bağlamda, KGKF’nin kuruluş amaçlarının başında, kentler arası işbirliğini, iklim değişikliğinden su konusuna, medeniyetler arası işbirliğinden afet yönetimine kadar farklı alanlardaki somut projelerin gerçekleştirilmesi için kaynak yaratılması hususunda da seferber edilmesi gelmektedir.
KGKF, bu projelerin daha iyi tanımlanması ve uygulanması sürecine destek sunarak, yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde ihtiyaç duyulan mali fonların seferber edilebilmesi için gerekli şartların oluşmasına diğer yerel yönetimlerin teknik ve mali destek imkânlarından da yararlanmak suretiyle katkıda bulunacaktır.
KGKF, finans kurumlarının mevcut yaklaşımlarına ek olarak yenilikçi bir yöntem geliştirmektedir. KGKF yaklaşımı, kentsel planlama programlarının içeriğini ve etkilerini analiz ederek yerel yönetimler arası teknik desteğin yönlendirilmesi ve projelerin uygulanması için finansal mühendislik hizmetini kapsamaktadır.
KGFK’nin, sivil toplum kuruluşu statüsünde bir uluslararası kuruluş olması öngörülmektedir. Kurucu üye, faal üye ya da onursal üye olmak için yerel yönetim, kamu, özerk veya özel şirket, üniversite, kentsel gelişme alanında çalışan STK, vakıf veya finansal kurum niteliğini taşımak, yeterli olacaktır.