Uluslararası “Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitimi’nde Yeni Yönelimler: Kalite, Erişim, Hakkaniyet” Konferansı 18-19 Haziran 2013’te Ankara’da Düzenlendi 21.06.2013
Uluslararası “Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitimi’nde Yeni Yönelimler: Kalite, Erişim, Hakkaniyet” Konferansı 18-19 Haziran 2013’te, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, UNICEF Türkiye Ülke Ofisi’nin teknik desteği ve Okul Öncesi Eğitiminin Güçlendirilmesi Projesini finanse eden Avrupa Birliği’nin (AB) himayesinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Bu alandaki akademisyenler, uygulayıcılar, uzmanlar, politika yapıcılar, karar alıcılar, Türkiye’deki ve dünyadaki kamu ve özel kuruluşların ve STK’ların temsilcileri, tüm çocuklar için Erken Çocukluk Eğitimi’nin (EÇE) kalitesinin artırılmasına yönelik olarak siyasi iradenin ve sektörler arası işbirliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak üzere ve Türkiye’de eşitsizliklerin azaltılması ve erken çocukluk eğitimine evrensel erişim sağlanması doğrultusunda deneyimlerini paylaşmışlardır.
Toplantının ana hedefleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:
- EÇE’nde kalitenin ve Türkiye’de EÇE’nin kapsadığı kişi sayısının artırılması ve eşitsizliğin azaltılmasına yönelik olarak kalitenin artırılması için kapasite inşasının öneminin ortaya konması.
- Farklı ülkeler arasındaki, başta en dezavantajlı çocuklar olmak üzere tüm çocuklar için EÇE hizmetlerini geliştirmek ve genişletmek için uygulamalar ve yenilikçi yaklaşımlar hakkındaki geniş çaplı politik diyaloga katkıda bulunulması.
- EÇE kalitesi çerçevesini tartışmak ve Türk karar alıcıları, yerel yönetimleri ve uygulayıcıların, Avrupalı muhataplarıyla, belirli deneyimleri, politikaları, düzenlemeleri, zorlukları ve uygulamaları paylaşmak suretiyle ortaklıklar ve ağlar kurmalarını sağlamak.
Böylelikle, katılımcılar, Türkiye’de son yıllarda önemli gelişmelerin olduğunun altını çizmişlerdir. Ancak, EÇE’nin gelişimi ve 0-6 yaş arası çocukları, özellikle de dezavantajlı çocukları, ilkokula hazırlamak için Kalite, Erişim ve Hakkaniyet, daha da iyileştirilmelidir.
Ayrıca UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet DUMAN, “Türkiye’deki Topluluk Temelli Erken Çocukluk Eğitimi Uygulamaları: Yerel Ortaklıklar” başlıklı oturumun başkanlığını yapmış ve Erken Çocukluk Eğitimi’nin (EÇE) katalizörü rolünü üstlenen yerel yönetimlerin, çocukların eğitimleri için daha iyi hizmetler sunmadaki görevlerini vurgulamıştır.
Sn. DUMAN, şöyle konuşmuştur:
“Türkiye, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesinde ciddi ilerleme kaydetmiştir.
Her ne kadar; kırsal ve kentsel alanlardaki farklılıklar ile bölgesel ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri görülse de, Türkiye; yoksullukla mücadele, herkesin temel eğitime erişimi, anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması konularında önemli bir gelişme göstermiştir.
Ancak gelinen noktada ki eksiklikleri giderme bağlamında, ülkemizde bu konuda doğrudan görevli kuruluşlarla birlikte, yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğü görülmektedir.
Eğitim bakımından desteklenen bir çevre, çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişiminde olumlu etkiler sağlar.
Erken yaşlardaki gelişim ne kadar çok desteklenir ve önemsenirse çocuklarımızın gelecekteki öğrenimi, yaşantısı üzerinde o ölçüde olumlu izler bırakır ve başarılı kılar.
Bu sebeple, çocuk gelişiminin zaman ve içerik olarak yaşam sürecinde, insan gelişiminin çok önemli bir parçası olarak görülmesi gereklidir. Bu anlamda yerel yönetimler yaşam kalitesini artırmalıdır ve çocuklarımızın geleceğine yönelik daha kararlı ve adil yaklaşımlar içinde olmalıdır.
Her ne kadar TC’de yasalarla Yerel Yönetimlere Eğitim alanında bir görev verilmemiş olsa da,Yerel Yönetimler; özellikle dezavantajlı bölgelerde okul öncesi eğitim ve toplum temelli gündüz bakımı modellerinin yaygınlaştırılmasını sağlamalıdırlar.
Ayrıca gerekli yasal düzenlemeler de bir an önce yapılmalıdır.”