UCLG Suriyeli Mülteciler için Barış Misyonu 12.02.2014
Suriye krizi bağlamında, UCLG Orta Doğu Çalışma Grubu, Suriyeli mülteciler için bir Barış Misyonu organize etmiştir. 18-26 Mart 2013 tarihleri arasında, UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı Dr. Kadir TOPBAŞ’ın inisiyatifiyle, Türkiye, Hollanda ve Fransa’dan seçilmiş yerel yönetim yetkililerinden ve Kanada (FCM-Kanada Belediyeler Federasyonu), Hollanda (VNG- Hollanda Belediyeler Birliği), Türkiye (TBB – Türkiye Belediyeler Birliği) Fransız Kentler Birliği (CUF- Cités Unies France), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’ndan (UCLG-MEWA) uzmanlardan oluşan uluslararası bir heyet, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de Suriye sınırında yer alan belediyeleri ziyaret etmiştir.
Heyet, bir dayanışma mesajı vermeyi ve bir ihtiyaçlar listesi hazırlayarak UCLG üyelerine bildirmeyi amaçlamıştır. Haziran 2013’te Lyon, Fransa’da düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısında alınan onayın ardından, UCLG Orta Doğu Çalışma Grubu ziyaret edilen üç ülkede faaliyetlerini hayata geçirmiştir.
Misyonun gerçekleştirilmesinden sekiz ay sonra, bu belge, Türkiye, Ürdün be Lübnan’daki durum hakkındaki güncellemeleri sunmayı amaçlamaktadır. Durum hakkındaki bu özet, STKlar, uluslararası kuruluşlar ve yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin hala sınırlı olduğunu göstermektedir. Bu işbirliği eksikliği, yardımların ulaştırılması konusunda büyük bir verimlilik kaybı anlamına gelmekte ve yerel yönetimleri itibarsızlaştırarak, bölgesel istikrarı zedelemektedir.
32 aydır süren çatışmanın ardından Suriye krizi, Suriye dışında 2 milyondan fazla insanın yer değiştirmesine, yurt içinde ise 7 milyondan fazla insanın mülteci durumuna düşmesine neden olmuştur. BM Kuruluşları ve STKlar, hali hazırda, Suriyeli mültecilerin gidermek zorunda oldukları ihtiyaçları değerlendiren 6. Bölgesel Müdahale Planı üzerinde çalışmaktadırlar. Daha önceki Bölgesel Kalkınma planlarını değerlendirirken, yerel yönetimlerin planın bütçe taslağının hazırlanması sürecine dahil edilmediğini gözlemlemek durumundayız. Yerel yönetimler için tek girişim, Topluluk Destek Programı (CSP) ile Lübnan’da gerçekleştirilmiş olup, bu örnekte dahi, Lübnan için ayrılan bütçenin yalnızca küçük bir kısmı, yerel yönetimleri desteklemek için kullanılmıştır (%0,1).
Yerel yönetimler, sorumluluklarını yerine getirebilmek için, acil desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. STKlar ile BM kuruluşları tarafından bölgede gerçekleştirilen önemli çalışmalar yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarının yerine geçemez ve geçmemelidir. Toplumsal istikrarın güvence altına alınması için yerel yönetimlere verilecek özel destek, gittikçe daha önemli hale gelmektedir.
Bu bağlamda, UCLG Orta Doğu Çalışma Grubu, STKları, ulusal ve uluslararası kurumları, yardımların etkinliğini artırmak ve bölgenin istikrarını korumak için insani müdahale faaliyetlerine yerel yönetimleri de dahil etmeye davet ediyoruz.
Suriye krizi Orta Doğu ve Batı Asya bölgesindeki birçok ülkeyi etkilediği için, uluslararası bir yerel yönetimler teşkilatı olarak, UCLG Orta Doğu Çalışma Grubu, UCLG üyelerini, dayanışma faaliyetlerine katılmaya davet etmektedir.
Yerel ve bölgesel yönetimlerin bir platformu olarak, UCLG-MEWA, Suriyeli mülteciler için belediyelerin yürüttüğü faaliyetleri destekleyecek ve teşvik edecektir. Bu alandaki deneyimlerin paylaşılması, en iyi uygulamaların teşvik edilmesini ve yerel yönetimleri, insani krizlere yanıt verebilecek şekilde yapılandırılmasını sağlayacaktır. Ayrıca, yerel yönetimler, STKlar ve uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliği, yerel yönetimlerin eylemlerini de güçlendirmeli ve uygulamada daha etkili olmalıdır.
* Misyon raporu ve tavsiyeler, Mayıs 2013 – Sınırdaki Belediyeler – Suriye Krizi’nin, komşu ülkelerdeki yerel yönetimler üzerindeki etkileri (Türkiye, Ürdün, Lübnan)