Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

Suriyeli Mülteciler Krizi: Sınırdaki Belediyeler 29.03.2013

Suriyeli Mülteciler Krizi:  Sınırdaki Belediyeler

Seçilmiş ve yerel yönetim uygulayıcılarından oluşan bir heyet, UCLG’nin ve UCLG bünyesindeki Orta Doğu Çalışma Grubu’nun himayesinde, 18-26 Mart 2013 tarihlerinde Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın Suriye sınırındaki belediyeleri ziyaret ettiler.

UCLG Başkanı Dr. Kadir TOPBAŞ’ın girişimiyle, Türkiye, Franssa, ve Hollandalı yerel yönetimlerden seçilen yetkililer ve Kanada (FCM-Kanada Belediyeler Federasyonu), Hollanda (VNG-Hollanda Belediyeler Birliği) ve Türkiye’deki (TBB-Türkiye Belediyeler Birliği) ulusal yerel yönetim birliklerinden uzmanlar ve Birleşmiş Kentler Fransa (CUF-Cités Unies France) ve UCLG Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’ndan (UCLG-MEWA)  temsilciler, yerlerinden edilen Suriyelilerin büyük çaplı akınıyla başa çıkmak zorunda kalan Belediyeleri ziyaret eden heyette yer aldılar. UNHCR’ye gore yalnızca son 24 saatte 11.000’e yakın Suriye varandaşı, ülkeden ayrıldı. Yerel Yönetimler misyonunda yer alan heyet, sınır bölgelerindeki yerel yönetimlerin durumla başa çıkma yöntemlerinin değerledirmesini yaparak, UCLG teşkilatı aracılığıyla sağlanabilecek olan muhtemel destek biçimlerine dair öneriler geliştirdiler.

Heyet, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da, yerel, bölgesel ve merkezi yönetim yetkilileriyle, STK çalışanları ve Fransız ve Hollandalı diplomatlar ile Suriye toplumunun temsilcileri ile görüştü.

Türkiye’deki 400.000 Suriyeli’nin yarısı, hükümetin idaresindeki kamplarda yaşarken, diğer yarısı, şehirlerde yaşamaktadır. Ürdün’de, 100.000’den fazla Suriyeli, UNHCR’nin desteğiyle kurulan Al Zaatari kampında yoğunlaşmaktadır. Lübnan’da kurulmuş olan herhangi bir kamp bulunmamakta olup, mülteciler ülkedeki 900 belediyeye yayılmış durumdadırlar.

Durum, farklı ülkelerde mültecilere ev sahipliği yapmakta olan belediyeleri sıkıntıya sokmaktadır. Yerlerinden edilen nüfus bazı durumlarda, yerli halkın nüfusunu ikiye katlamaktadır. Bu nüfus değişiminin etkileri, başta sağlık, su, hıfzısıhha, çöp ve eğitim olmak üzere tüm temel hizmetlerde görülmektedir.

Yerel Yönetimler, sorumluluklarını yerine getirebilmek için acil destek çağrısında bulunmaktadırlar. Bölgede STK’ların ortaya koyduğu önemli çalışmalar, yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarının yerini almamalıdır ve alamamaktadır. Sosyal istikrarın güvence altına alınabilmesi için, yerel yönetimlere belirli destekler sağlanması, hayati önem kazanmaktadır.

Misyonun önerileri, UCLG’nin yönetim organlarının bir sonraki toplantılarında sunulacak olup, küresel bir eylem çağrısıyla tamamlanacaktır.