Erken Dönem Çocuk Gelişimi Uluslararası İstişare Toplantısı 25.01.2013
UNICEF-Türkiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, UCLG-MEWA’nın katkılarıyla “2015 Sonrası Gündemde Erken Dönem Çocuk Gelişimi”ne İlişkin Ulusal İstişare Toplantısı İstanbul Dedeman Oteli’nde Gerçekleşti.
İstanbul’da bir araya gelen disiplinler arası uzman ve uygulayıcılar İstanbul Deklarasyonu ile dünya liderlerini eşitlik ve sürdürülebilir kalkınmanın merkezine Erken Çocukluk Gelişimi’ni almaya davet etti.
24-25 Ocak 2013 tarihinde İstanbul’da yapılan “Çocuk Gelişimi: Tüm Çocuklar için İstediğimiz Gelecektir” toplantısında çocuk gelişimi ile ilgili hali hazırda yapılanların devam ettirilmesi ve yapılması gerekenlerin 2015 Sonrası Gündemine nasıl dahil edileceği tüm yönleriyle tartışıldı. Bu bağlamda Erken Çocukluk Dönemine ait bütüncül ve entegre politika ve programların geliştirilmesinin önemi de vurgulandı.
Toplantı, 2015 Sonrası Gündem olarak bilinen – 2015 yılında sonlanacak Binyıl Kalkınma Hedefleri sonrası için yeni uluslararası kalkınma öncelikleri ve hedeflerini belirleyecek Birleşmiş Milletlerin yürüttüğü istişare süreçlerinden birisidir.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ açılış konuşmasında “BM Genel Sekreterine 2015 sonrası Gündemi konusunda danışmanlık yapan Yüksek İstişare Paneli üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Özellikle Erken Çocukluk Gelişimi konusunda tüm imkanlarımızla çalışmayı ve Türkiye olarak bu konuyu uluslararası gündeme taşımayı görev biliyorum. İlk adım olarak önümüzdeki hafta Liberya da yapılacak BM 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Yüksek İstişare Paneline İstanbul Deklarasyonunu götüreceğim” dedi.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman ABULABAN konuşmasında “Hem ekonomik hem de bilimsel veriler ortadadır; erken çocukluk gelişimine yapılan yatırım sosyal ve ekonomik kalkınmada eşitlik/hakkaniyet ilkelerini garantiler, insani gelişim yatırımlarının kazanımlarını sürekli kılar, ve çocuklarımız ve tüm insanlık için arzu ettiğimiz dünyanın temellerini oluşturur” dedi.
UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet DUMAN başkanlığını yaptığı
“Erken Çocukluk Gelişimi ve 2015 Sonrası Gündem” oturumunda, UCLG-MEWA olarak ulusal paydaşlar arasında daha açık ve kapsamlı bir müzakere ortamı sağlamak ve “İstediğimiz Gelecek” adlı küresel ortak vizyonu, girdiler ve fikirlerle desteklemek için, tıpkı bu önemli toplantıda olduğu gibi farklı bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmekte olduklarını ifade etti.
2015 Sonrası Gündem
Birleşmiş Milletler’e üye devletler 2010 Eylül ayında toplanan Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesinde 2015 sonrası kalkınma gündemine yönelik süreci de başlatmışlardır. Böylelikle 2015 sonrası için açık ve kapsayıcı bir değerlendirme sürecine doğru ilerlenmektedir. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve kamu kurumlarından birçok paydaş Binyıl Kalkınma Hedefleri sonrasında küresel kalkınmanın nasıl olacağını tartışmakta ve “Nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?” sorusuna cevap aramaktadır.
Binyıl Kalkınma Hedefleri ile yoksulluğun azaltılması, çocukların yaşatılması, beslenmesi ve temel eğitimlerinin sağlanmasında önemli başarılar elde edilmiştir, ancak, ülkemizde ve küresel düzeyde bu başarıların sürdürülmesi gerekmektir. Diğer taraftan binyıl hedefleriyle kazanılan bu başarı henüz eşitsizlikleri ortadan kaldıracak şekilde kapsayıcı sosyal ve ekonomik bir kalkınmayı sağlayamamıştır. Yoksulluk bilhassa küçük çocukların fiziksel büyümelerini zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan gelişmelerini engellemeye devam etmektedir.
2015 Sonrası kalkınma gündeminin oluşturulmasına yönelik ulusal istişare toplantıları Türkiye ile birlikte 50 den fazla ülkede devam etmektedir. Ülke istişare raporları Mart 2013’e kadar küresel gündemi oluşturmak üzere BM Genel Sekreterliğine sunulacaktır.