Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

BİR BÜYÜKLÜK YAPIN - ÇOCUKLARIMIZI SUÇTAN KORUYALIM GÜVENLİK İÇİN EĞİTİM SEMİNERLERİ DEVAM EDİYOR! 1.04.2015

BİR BÜYÜKLÜK YAPIN - ÇOCUKLARIMIZI SUÇTAN KORUYALIM GÜVENLİK İÇİN EĞİTİM SEMİNERLERİ DEVAM EDİYOR!

UCLG-MEWA üyeleri arasında bulunan Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi; (WALD) toplumsal bilinç oluşturma ve farkındalık yaratmak amacıyla, eğitimcilerden din adamlarına, ailelerden akademisyenlere, herkesin sorumluluk üstlenmesi gereken bir konu olan madde bağımlılığı ile mücadeleyi ele aldığı Bir Büyüklük Yapın, Çocuklarımızı Suçtan Koruyalım, Güvenlik İçin Eğitim Seminerleri” projesini başlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ile birlikte yürütülen bu proje, ilçe belediyelerin de katkıları ile İstanbul’un 39 ilçesinde  gerçekleştirilecek.

İlkini Esenler Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirmiş olduğumuz Bir Büyüklük Yapın, Çocuklarımızı Suçtan Koruyalım; Güvenlik İçin Eğitim Seminerleri”nin ikincisi ise 31 Mart 2015 tarihinde, Sultanbeyli Belediyesi’nin ev sahipliğinde çok sayıda davetlinin katılımı ile Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Ailelerin ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşma yapan  Sultanbeyli Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer SÖĞÜTÇÜ “ Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın sağlıklı şartlarda iyi bir eğitim almaları, ruhen ve bedenen sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmeleri, bu toplumda her sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşu ve sivil toplum kuruluşlarının öncelikli meselesi olmalıdır. Özellikle hızla gelişen teknolojinin, çocuklarımızın gelişiminde sağladığı olumlu gelişmelerin yanında pek çok tehlike ve riski barındırdığını hep beraber görüyor ve takip ediyoruz” dedi.

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet DUMAN “Pedagojik yöntemlere bağlı kalarak, seyredenleri sıkmayan, aksine keyif veren bu seminerin işlevi, kanaatimce suçluları yakalamaktan daha önemlidir. Çünkü madde bağımlılığı ve suç ile mücadelede en önemli aşama, koruyucu tedbirlerdir.  Öncelikli olarak, çocukları suça yönlendiren ve bağımlılık yapan maddeleri kullanmaya iten nedenleri tespit etmek ve ortadan kaldırmak gerekir. Çocuklar üzerinde etkili olan kişiler öncelikle anne ve babalar, sonra da öğretmenlerdir.  Dolayısıyla bu tedbirleri almak da onlara düşmektedir. Bizim de aileler ve çocuklarla bugün bir araya gelmemizin nedeni bu, yani sizleri suça ve uyuşturucu kullanımına karşı önleyici tedbirler konusunda bilinçlendirmek.” ifadesini kullandı.

Son olarak İstanbul Emniyet Müdürü Selami ALTINOK’un eşi Gülhan ALTINOK, bu seminerlerin önemli olduğunu belirterek, "Her türlü önleme rağmen, deneme ve kullanım oranları giderek artan uyarıcı ve uyuşturucu maddeler, bağımlılık alanında karşılaşılan en can alıcı sorun haline gelmiştir" dedi. Bağımlılıkla mücadelenin tek bir kurumun işi olmadığının altını çizen Altınok, bu sorunun, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu gibi birçok paydaşın ortak çabası ve uzun soluklu bir programın tavizsiz uygulanmasıyla aşılabileceğini belirtti.

Gülhan ALTINOK, ailelerden de bu konuda destek beklediklerini anlatarak, şöyle devam etti: "Madde bağımlılığı sadece bireyleri değil, aileleri, toplumu ve bizim hayatımızı da etkilemektedir. Bağımlılık devam ettikçe bireydeki fiziksel, ruhsal ve davranışsal sorunlar giderek artmakta ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir. Biz emniyet olarak bu mücadeleyi başlattık ve sonuna kadar devam edeceğiz. Hep beraber olursak inşallah bu sorunu en güzel şekilde çözeceğiz. Madde bağımlılığıyla mücadelede başarıya ulaşmak için toplumun tüm kurum ve kuruluşlarının birlikte çalışması esastır."

Konuşmaların ardından Çocuk Şube Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Amiri Özlem TEMUR, genel güvenlik kurallarına ilişkin sunum yaptı. Ardından Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Uzman Eğitmen Caner DEMİR uyuşturucu kullanımında arkadaş faktörünün önemli olduğunu, ailelerin dikkat etmesi gereken durumların başında arkadaş çevresinin bulunduğunu ve çocuklarda madde kullanımının nasıl anlaşılacağını ailelerle paylaştı. Program Üsküdar Belediyesi Çamlıca Yaşam Merkezi’nde görevli Uzman Psikolog Enes Bülbül’ün yaptığı sunumla sona erdi.

Programın ardından WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet DUMAN ve beraberindeki heyet, Sultanbeyli Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer SÖĞÜTÇÜ ve Başkan Danışmanı Gülten TEOMAN  ile birlikte Sultanbeyli Mülteciler Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret ederek bilgi aldı.

Resimler


# # # #