Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Seçkin Kişiler BM Üst Düzey Paneli 4. Toplantısı (25-27 Mart 2013, Bali, Endonezya) 17.04.2013

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Seçkin Kişiler BM Üst Düzey Paneli 4. Toplantısı (25-27 Mart 2013, Bali, Endonezya)

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Üst Düzey Paneli Dördüncü Toplantısı 25-27 Mart tarihlerinde Bali, Endonezya’da gerçekleşti. Toplantının odak noktası Kalkınma Ortaklığı idi. 2015 Sonrası gündem için yeni hedefler belirlemek adına ilk girişimler yapıldı.  

UCLG Başkanı Kadir TOPBAŞ’ın ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine GREENING tarafından temsil edilen İngiltere Başbakanı David CAMERON’un da dâhil olduğu dört panel üyesi toplantıya katılamadı.

Panel; ortak bir kalkınma gündemine küresel bir sahiplenme arayan açık, şeffaf ve kapsayıcı bir sürecin önemini vurguladı ve tüm paydaşların eşit ortaklığı ile sağlanabilecek dönüştürücü, insan odaklı ve gezegene karşı duyarlı bir kalkınma gündemine imkân verecek yenilenmiş bir küresel ortaklığın oluşturulmasının gerekliliğini tanımladı. Böyle bir ortaklık eşitlik, sürdürülebilirlik, dayanışma, insanlığa saygı ve paylaşılan sorumluluklara dayanmalıdır.

Sonuç bildirisi ekonomik kalkınma, sosyal katılım ve çevresel sürdürülebilirliği entegre eden tek ve tutarlı bir 2015 sonrası kalkınma gündemi oluşturmak için tüm seviyelerde ortaklığı teşvik etmenin önemini Kabul etti.  Toplumları güçlendirmek ve insan haklarını korumak için ortaklık çağrısında bulundu. Küresel, bölgesel, ulusal ve alt-ulusal seviyelerde yönetişimin tüm seviyeleri arasında zenginleştirilmiş işbirliği modellerine ihtiyaç duyulacaktır.

Yukarıda bahsedilen yönetimin tüm seviyelerini dâhil etme gerekliliğinin dışında, yerel bilginin toplanması ve karar verme aşamasında dikkate alınması hususu tasdik edildi.

Üst Düzey Panel’in dördüncü toplantısı esnasında 2015 sonrası ve Habitat III’e doğru Yerel ve Bölgesel Yönetimler Küresel Görevgücü’nün İstanbul Bildirisi’nde yansıtılan görüşleri tüm panel üyelerine dağıtıldı.

UCLG Başkanı’nın video mesajı panel üyeleri ile paylaşıldı ve Panel’in iç platformuna yüklendi. UCLG ayrıca bu videoyu kendi web sitesinde yayınladı. Üst Düzey Panel Mayıs 2013 sonunda raporunu Genel Sekreter’e sunacak.  UCLG Yerel ve Bölgesel Yönetimler Küresel Görevgücü bu vesile ile 28 Mayıs 2013 tarihinde BM Genel Merkezi’nde toplanarak 2015 sonrası gündemine alt ulusal perpektifi sunacak. 

UCLG-MEWA Genel Sekretaryası UCLG Dünya Sekretaryası ile işbirliği içinde Üst Düzey Panel Tolantısı’nda belgelerin ve diğer materyallerin hazırlanmasında yardımcı olmuştur.