Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

UCLG-MEWA Kongresi 30 Eylül 2010 27.04.2012

UCLG-MEWA Kongresi 30 Eylül 2010

UCLG-MEWA Genel Kurul toplantısı (25 Haziran 2010 tarihinde düzenlenen Genel Kurul toplantısında alınan erteleme kararı gereğince), 30 Eylül 2010 tarihinde İstanbul’da, Hilton Oteli’nde düzenlenmiştir. 70’in üzerinde Belediye Başkanı ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, bugüne kadar yapılan en geniş katılımlı UCLG-MEWA toplantılarından biri olmuştur. Toplantıya, Türkiye’nin yanı sıra, Filistin, İran ve Pakistan’dan da üyeler ve gözlemciler katılmıştır.
Toplantı, UCLG-MEWA Genel Sekreter Vekili Sayın Sadun EMREALP’in “hoş geldiniz” konuşması ile başlamıştır. Daha sonra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Eş Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ tarafından bir açılış konuşması yapılmıştır.
Sayın Kadir TOPBAŞ’ın başkanlığında devam eden toplantıda, UCLG-MEWA Eş Başkanları olarak, sırasıyla, Filistin Yerel Yönetimler Birliği (APLA) Genel Sekreteri ve Beit Sahour Belediye Başkanı Sayın Hani Abdel MASİH, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman BAYDEMİR ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Aziz KOCAOĞLU’nu temsilen Başkan Danışmanı Sn. Muzaffer TUNÇAĞ, selamlama konuşmaları yapmışlardır.
Kabul edilerek kesinleşen Gündem maddelerine uygun olarak, “Kentsel Gelişme Küresel Fonu” hakkında bilgilendirme yapılmış ve UCLG-MEWA’nın da, bölge teşkilatı olarak, Fon’un Kurucu Üyeleri arasında yer alması kararlaştırılmıştır. Ardından, UCLG Dünya Kongresi (16-20 Kasım 2010, Mexico City, Meksika) hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Bu kapsamda, UCLG Dünya Kongresi sırasında yapılacak UCLG Yönetim Organları seçimleri ve UCLG Dünya Başkanlığı için Sn. Kadir Topbaş’ın adaylığı hakkında üyeler bilgilendirilmiştir.
Toplantının sonraki bölümünde, yönetim organlarının seçimleri yapılmış ve aşağıdaki konularda, üyelerin oybirliğiyle, karar alınmıştır:

  • UCLG Dünya Konseyi’ne önerilecek UCLG-MEWA Üyeleri
  • UCLG Dünya Yönetim Kurulu’na önerilecek UCLG-MEWA Üyeleri
  • UCLG-MEWA Konseyi
  • UCLG-MEWA Yönetim Kurulu
  • UCLG-MEWA Başkanlığı (Eş Başkanlar ve Genel Sayman)
  • UCLG-MEWA Ombudsmanı
  • UCLG-MEWA Genel Sekreteri

Toplantının son gündem maddesi kapsamında, bir sonraki UCLG-MEWA yönetim organları toplantısının ve daha sonraki toplantıların, farklı kentlerde yapılması ve her toplantıda, bir sonraki toplantıya ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi konusunda ilke kararı alınmıştır. Bu kapsamda, bir sonraki UCLG-MEWA yönetim organları toplantısının, Anatüzük uyarlamaları ve yeni Üyelik Aidatları sistemi ile 2011 Faaliyet Programı ve 2011 Bütçesi dahil, 2011 yılı ile ilgili kararların zamanında alınabilmesi amacıyla, 16 Aralık 2010 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştır.
Ardından, UCLG-MEWA yönetim organları (Genel Kurul, Konsey ve Yönetim Kurulu) toplantıları sırasındaki simultane çeviri dillerinin, Anatüzük gereği İngilizce ile birlikte, Bölge Teşkilatı’na üyelik profili dikkate alınarak, Türkçe ve Arapça olarak yapılmasının sürdürülmesi yönünde ilke kararı alınmıştır. Toplantının yapıldığı ev sahibi kent, toplantı katılımcılarının geldiği ülkeler ve bütçe olanakları dikkate alınarak, gerektiğinde, ilave simultane çeviri dilleri eklenebilecektir.
MEWA Bölgesi’nde UCLG üyeliğinin yaygınlaştırılmasının teşviki ve üye yerel yönetimlerin aidat ödemelerinde kolaylık sağlanması amacıyla, UCLG-MEWA tarafından 2004 yılından bu yana uygulanmakta olan Üyelik Aidatları sisteminin gözden geçirilerek, Dünya Teşkilatı tarafından benimsenen ilgili kriterlerin ışığında, ödemeleri kolaylaştırmak ve üyelik tabanını yaygınlaştırmak amacıyla, aidatların uygun şekilde düşürülmesine karar verilmiştir. Bu bağlamda, yeni uygulanacak Üyelik Aidatları konusunda bir taslak öneri geliştirmek üzere, UCLG-MEWA Genel Sekreterliği yetkilendirilmiştir. 16 Aralık 2010 tarihinde yapılması önerilen bir sonraki UCLG-MEWA yönetim organları toplantısında 2011 yılından itibaren uygulanmak üzere, yeni Üyelik Aidatları sisteminin kabulüne karar verilmiştir.
Son olarak, UCLG-MEWA Anatüzüğü’nün, UCLG Dünya Teşkilatı Anatüzüğü’nde yapılan son değişikliklerle uyumlu hale getirilmesi amacıyla, UCLG-MEWA Genel Sekreterliği’nin, bir hazırlık çalışması yürütmesi konusunda yetkilendirilmesine karar verilmiştir. Buna bağlı olarak, UCLG-MEWA Genel Sekreterliği ayrıca, UCLG Dünya Teşkilatı İç Tüzüğü esas alınarak, UCLG-MEWA İç Tüzüğü taslağının (personel politikalarını içerecek şekilde) hazırlanması konusunda yetkilendirilmiştir. Bu hazırlık çalışması sonucunda belirlenecek Anatüzük değişiklik önerilerinin ve İç Tüzük taslağının, 16 Aralık 2010 tarihinde yapılması öngörülen UCLG-MEWA Genel Kurul toplantısında ele alınması ve son şekli verilmesi kararlaştırılmıştır.
Görüşmelerin ardından, bazı üyelerin dilek ve temennilerini iletmesinden sonra, toplantı sona ermiştir.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Eş Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ tarafından, UCLG-MEWA Genel Kurul üyelerinin onuruna, Feriye lokantasında verilen akşam yemeği ile program sona ermiştir.