Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

Gaziantep hakkında bilmediklerimiz 24.03.2014

Gaziantep hakkında bilmediklerimiz

http://www.aksam.com.tr/trend/gaziantep-hakkinda-bilmediklerimiz/haber-294024

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA)’nın Kültür ve Çalışma Grubu'na başkanlık eden Sema Güzelbey Marangoz Gaziantep’in kültüründen doğan sanatsal değişimini anlatıyor.

Alper Çeker - aceker1@gmail.com

Sema Güzelbey Marangoz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Daire başkanı. Kendisi Gaziantepli. Eğitiminin büyük bir kısmını bu şehirde sürdürmüş. Göreve başlamasından beri Gaziantep’te pek çok ilk yaşanmış. Mesela festivaller! Gaziantep onun döneminde bir festivaller şehri olmuş. 2005’te Gurme Festivali başlamış, ertesi yıl Kültür ve Sanat Festivali... Düzenledikleri çocuk şenlikleri şehir halkı ve çevre illerde o kadar sahiplenilmiş ki onlar da festivale dönüşmüş. Bu festivale Gençlik Festivali, ardından Piyano Festivali eklenmiş. Sadece festivallerle sınırlamamışlar kendilerini. Şehir Tiyatrosuna yeni salonlar eklemişler, Onat Kutlar’ın ve Çetin Emeç’in adını taşıyan iki yeni salon açmışlar. Bu tiyatro çalışmaları son derece profesyonel. Haldun Dormen’in başkanlığını yaptığı bir kurul tarafından oyuncu seçmeleri yapılıyor, seçilenlere tiyatro eğitimi veriliyor. Oyuncular Almanya ve Hollanda’daki kardeş şehirlerde tiyatro projelerine katılıyorlar. 
Şehrin ünlü lokantası İmam Çağdaş seri üretime geçince bozulmuş; size sınırlı sayıda üretim yapan ve bu sayede lezzetini koruyan Halil Ustayı tavsiye ederim. Baklavayı da Koçak’tan alın. Ancak Gaziantep’e gitmenin artık kebap ya da baklavadan daha önemli gerekçeleri var. Öncelikle burası, bir müzeler şehri.   
Sema Hanım, Türkiye’de bir ilk olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni şöyle anlatıyor: “Gaziantep müzeler şehri kimliğini kazandı. Aslına uygun restore ettiğimiz binalara somut olmayan kültür varlıklarıyla ilgili bir işlev kazandırmak istedik ve onları müzeye dönüştürdük. Buna en iyi örnek mutfak müzemiz. Onun hemen yanında, Gaziantepli bir iş adamı olan Mehmet Reşit Göğüş’ün bağışladığı binada doğru tariflerle Gaziantep Mutfağı eğitimi veriliyor. Gaziantep mutfağının malzemesi çok özeldir. Bu malzemenin saklanması için evlerin altında soğuk hava deposu görevi gören mağaralar bulunur. İnsanlara Gaziantep lezzetinin kaynaklarını açmayı planladık. Yurtiçinden ve dışından çok iyi tepkiler almaya devam ediyoruz.” 
Restorasyon demişken, mesela şehrin tarihi Bey Mahallesi’nde bir dönüşüm projesi hazırlanmış. Buradaki tüm binalar restore edilirken yaşayan halka dokunulmamış ve toplumsal doku korunmuş. Bu mahallede çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için İstanbul’un tanınmış sahaflarından Nedret İşli’nin verdiği destekle bir sahaf festivali düzenlenmiş. Gaziantep’teki Oyuncak Müzesi tabii ki görülmeye değer ama Zeugma’dan söz etmeden müze faslını bağlamak olmaz. Sema Güzelbey Marangoz burası için “Dünyada müzeciliğin geldiği son nokta” diyor. Müze, ‘Çingene Kızı’ olarak tanınan gizemli mozaiğin efsanesi çevresinde tüm dünyadan ziyaretçilerin akınına uğruyor.   

GAZİANTEP’TEN ÇIKAN EDEBİYATÇILAR 

Onat Kutlar ile akraba olan Sema Hanım sanatın dışında edebiyatla da ilgileniyor: “Babam öğretmendi. Gaziantep’te kitabın zor bulunduğu bir dönem. Mesleğini bırakıp şehrin ilk kitapçısını açtı. Babası, o sırada küçük bir çocuk olan Ülkü Tamer’i kitap okuma alışkanlığı kazanması için babamın yanına çırak vermiş. 5 yıl önce Gaziantep Ticaret Odası Ülkü Tamer’e ödül verdiğinde, bu ödülü babam Arif Güzel adına aldığını söyledi. Bu yaşanmışlığı düşündükçe mutlu olurum.”  
Sema Güzelbey Marangoz yine Gaziantepli bir başka edebiyatçı olan Ahmet Ümit ile sıra dışı bir projeye imza atmış. Ahmet Ümit bu şehirde çocuklara yönelik ‘Masal Atölyesi’ programını gerçekleştiriyor. Gaziantep şehrini anlatmakla bitmez, ben size en iyisi gidin görün derim.