Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

7. ULUSLARARASI AVRASYA DÜNYA MİRASI ŞEHİRLERİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ 9.09.2014

7. ULUSLARARASI AVRASYA DÜNYA MİRASI ŞEHİRLERİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ

26 Ağustos 2014, Aktau, Kazakistan

  1. 7. Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Şehirleri Konferansı (bundan sonra yalnızca Konferans olarak adlandırılacak) 24-27 Ağustos 2014 Aktau Şehri’nde gerçekleştirilmiştir.
  2. Konferans, Aktau Şehri, Dünya Mirası Şehirleri Teşkilatı (OWHC) Avrasya Bölgesel Ağı, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Teşkilatı Avrasya Bölgesel Ağı yönetiminde düzenlenmiştir.
  3. Konferans, UNESCO’nun himayesi altında gerçekleştirilmiştir.
  4. Konferans’a belediye başkanları, uluslararası organizasyonlar, kültürel, tarihi ve mimari mirası korumak amaçlı kuruluşlar, çeşitli şehir birlikleri, akademi ve araştırma enstitüleri, eğitim kuruluşları, müzeler ve diğer kültür enstitüler katılmış, konferansta, 10 ülke, 41 şehirden, 275’in üzerinde katılımcı hazır bulunmuştur.
  5. Konferansın temel hedefi, aşağıda yer alan konular hakkında tartışmak ve çözüm önerileri getirmekti:

Avrasya Dünya Mirası Şehirleri: Sorunlar ve Beklentiler;

Küreselleşmiş bir dünyada kültürel mirasın yeniden canlandırılması;

Miras ve turizm altyapısına yatırımlar. Avrasya Şehirleri’ni turistik cazibe merkezine dönüştürmek ve kültürel turizm kalkınması;

Avrasya Şehirleri Mirası’na olan uluslararası farkındalığın arttırılması ve kitleselleştirilmesi

  1. Konferansın tüm katılımcıları, Aktau Belediye Başkanı, Edil Zhanbyrshin’e, belediye çalışanlarına ve şehir sakinlerine üstün organizasyon, konukseverlik ve sıcak karşılama için en içten şükranlarını sunmuştur.
  2. Katılımcılar, koruma altındaki bölgenin şehirlerini bir araya getiren etkinliklerinden ve Avrasya kültürel mirasının başarıyla değerlendirilmesinden ötürü OWHC Avrasya Bölgesel Ağı’na müteşekkirdirler.
  3. Katılımcılar, yerel yönetimleri ve inovasyonu destekleyen etkinliklerinden ötürü UCLG Dünya Teşkilatı’na müteşekkirlerdir.

Konferans boyunca, aşağıdaki sonuçlara varılmıştır:

  • Şehrimizin kültürel mirası, tüm insanlığa mirastır ve tüm insanlığın ilgi alanındadır. Dünya üzerindeki her insan, Dünya Miras Bölgeleri’nin tarihini ve coğrafyasını tanıyabilmelidir.
  • Farklı milletlerin kültürlerini tanımak ve kültürel çeşitliliğin korunması- Avrasya Şehirleri’nde uluslararası barış, uyum ve güvenliği güçlendirmek adına en önemli adımlardır.
  • Avrasya bölgesi, dünya kamuoyuna, genetik, tipolojik ve coğrafi olarak farklı iki kültürün (bir yanda Avrupa, bir yanda Asya)  kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik birleşimi olarak tanıtılmıştır.
  • Avrasya bölgesi, birçok etnik grubu, ülkeyi, dini, dili, farklı sosyal ve politik sistemleri bir araya getirmektedir. Türk ve Slav kültürlerinin kuvvetli bileşimi, Avrasya kültürünün kendisinde bulunan manevi ve ahlaki değerlerin sentezini oluşturur.
  • Avrasya halkı, yüksek manevi ve ahlaki değerleri, sosyal ve kültürel simgeleri, fiziksel ve coğrafi şartlar sayesinde nesilden nesile taşımış ve geliştirmiştir.
  • Avrasya Kültürü,  dünyanın çeşitli yerlerinde yaşandığı gibi bölgesinde de yaşanan dini ve etnik çatışmalara karşı durabilen ender kültürlerdir.
  • Kazakistan, Avrasya bölgesinin ayrılmaz bir parçası olarak, çeşitli milletlerin ve dinlerin temsilcilerinin nasıl barış ve uyum içinde yaşadığına dair açık bir örnektir.
  • Bugün, Türkî şehirlerden biri olan Aktau’da gerçekleşen konferansta Türk şehirlerinden üyelerin çoğunlukta olması, Avrasya mirasında ve tüm dünya medeniyetinde Türk kültürünün önemli rolünü göstermektedir.

Konferansın katılımcıları kamuoyunu;

  • Avrasya Dünya Mirası Belediye Başkanları, koruma ve Avrasya mirasının kültürel, tarihi ve mimari yönlerinin kullanımı alanındaki bilim adamları, uzmanları, uluslararası organizasyon ve kuruluşların temsilcilerini, 2015 yılında Areqiupa’da (Peru) gerçekleşecek olan Dünya Miras Şehirleri Teşkilatı 13. Dünya Kongresi’ne aktif olarak katılmaya ve böyle yüksek  düzeyde bir toplantıda Avrasya Teşkilatını gereğince temsil etmeye çağırmaktadır.
  • Avrasya Dünya Mirası Belediye Başkanları, OWHC’nin projelerine aktif olarak katılmaktadır. OWHC’nin “Avrasya Mirası” Projesine katılım konusunda özel bir dikkat gösterilmektedir. 
  • Avrasya’da bulunan devlet ve yerel yönetimler:
  • Umut verici bölgelerde kültürel mirasın iyi değerlendirilmesini sağlayarak, Kültür Turizminin kalkınmasına büyük önem göstermeli.
  • Tarihi çevre bağlamında yeni bir kalkınma gündemi planlamalı. Yeni yapılanma, var olanların restorasyonu, kent görünümünde yok olan unsurların yeniden oluşturulması, planlama yapısı, ölçeklendirme, ahenk, siluet, görsel iletişim, uzamsal ilişkiler gibi konuları içermelidir.
  • Koruma, restorasyon ve kültürel mirasın yükseltilmesini hedefleyen programları geliştirmeli ve uygulamalıdır.
  • Uluslararası etkinliklere, sergilere katılmak, şehrin kültürel ve tarihi mirasına olan farkındalığı arttırmak, uluslararası arenalarda mümkün olduğu kadar sık şehri ve mirasını tanıtabilmek amacıyla, uluslararası kalkınmaya yönelik aktif bir şekilde çalışmalıdır.
  • Entegre bir turizm altyapısı geliştirmeli ve var olan kültürel miras nesnelerini kabul etmeli, yeni kültürel eğlence etkinlikleri ve orijinal turizm ürünleri oluşturmalı, kültürel, canlandırıcı, endüstriyel, çevresel turizmin de dâhil olduğu çeşitli turistik mekânlar yaratmalıdırlar.
  • Milli bayramlarda diğer şehirleri ve uluslararası organizasyonları davet etmelidirler.
  • Turizm merkezleri yönetim planlarını geliştirmede tüm paydaşları dâhil etmeli ve turizmin kalkınması için yaratıcı fikirler ile ilgili yarışmalar düzenlemelidirler.  
  • Uluslararası organizasyonlar, milli, bölgesel ve yerel yönetimler:
  • İşbirliği programları düzenlemeli, kültürel mirasın değerlendirilmesine yönelik Avrasya şehirleri arasında tecrübe ve bilgi paylaşımını sağlamalıdırlar.
  • Eğitim programlarının ve kültürel gençlik turizminin geliştirilmesi arayıcılığıyla, somut ve soyut kültürel mirasın, korunmasına ve verimli bir şekilde değerlendirilmesine aktif olarak, gençleri de dâhil etmelidirler,

7. Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Şehirleri Konferansı’nda kabul edilmiştir.

Aktau (Kazakistan) 25 Ağustos, 2014

250den fazla katılımcı tarafından oy birliği ile kabul edilmiştir.