7. Dünya Kentsel Forumu Medellín Deklarasyonu 16.04.2014
Sürdürülebilir kentsel kalkınmanın bir temeli olarak eşitlik
Yedinci Kentsel Forum’un katılımcıları - hükümetler, özel sektör, uluslararası kuruluşlar, akademi, profesyoneller ve sivil toplum – olarak bizler, kentlerin herkes için daha kapsayıcı güvenli, müreffeh ve uyumlu alanlar olmasını sağlamak amacıyla, mevcut tüm araçları ve kaynakları kullanarak, kentsel eşitliğin kalkınma gündeminde yer alması konusundaki taahhüdümüzü yineliyoruz. Bir aciliyet meselesi olarak, sürdürülebilir kentsel kalkınmanın faydalarına herkese ulaşabilmesi için kolektif ve bireysel olarak harekete geçmeliyiz.
Bizler, Dünya Kentsel Forumu’nun katılımcıları olarak, bu vizyonu ilerletmeye ve topluluklarımızda, kasabalarımızda, kentlerimizde ve ülkelerimizde eşitlikçi kentsel kalkınmayı teşvik etmeye kendimizi adıyoruz.
Bir Fırsat olarak Kent
2008’den bu yana, dünya nüfusunun çoğunluğu kentlerde yaşamaktadır. Günümüzde, kentsel alanlar, tarihin, medeniyetin, çeşitliliğin ve kültürün yaşayan bir birleşimidir. Kentleşme, neredeyse her şeyi değiştirmiş olan bir güçtür: düşünme ve hareket etme şekilleri, alanları kullanma şekilleri, yaşam tarzları, sosyal ve ekonomik ilişkiler ile tüketim ve üretim şablonları. Ekonomik ve üretken inovasyon alanları olarak kentler, kaynaklara ve hizmetlere erişimin iyileştirilmesi için fırsatlar ve sosyal, yasal, ekonomik, kültürel ve çevresel alanlarda seçenekler sunar. Kentleşme, ekonomik büyümeyi, kalkınmayı ve birçok kişi için refahı artırmıştır.
Bununla birlikte, kentler, çok boyutlu yoksulluğun, çevresel bozulmanın ve hastalıklara karşı kırılganlığın ve iklim değişikliklerinin etkilerinin mevcut olduğu yerlerdir. Günümüzde, küresel nüfusun üçte ikisinden daha fazlası, 20 yıl öncesine nazaran daha yüksek eşitsizlik düzeylerinin bulunduğu kentlerde yaşamaktadır. Kentsel alanların, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma zorluklarının üstesinden gelebilmesini sağlamak amacıyla sürdürülen önemli çabaları takdir ediyoruz; ancak bu çabaları saygı ve övgüyle anmakla birlikte, daha yapılacak çok işin olduğunu kabul ediyoruz.
BM-Habitat tarafından toplanan Yedinci Dünya Kentsel Forumu, dünyanın her yanında kapsayıcı kalkınmayı teşvik etme yöntemlerini araştırmak amacıyla Medellin’de – küresel ölçekte sürdürülebilir kalkınma alanındaki yenilikçiliğiyle bilinen bir kent – 22.000’den fazla katılımcıyı bir araya getirmiştir.
Yedinci Dünya Kentsel Forumu’nun katılımcıları, eşitlikçiliğin, kalkınma gündeminin ayrılmaz bir parçası olduğunda, kentlerin derin yapısal problemlerinin ve zorluklarının daha iyi çözülebileceğini kabul etmişlerdir. Eşitlikçilik hem bir ahlaki yükümlülük, hem de sosyal adaletin temel bir öğesidir ve dönüşümsel değişimin bir parçasıdır.
Yeni Kentsel Gündem
Yedinci Kentsel Forum’un katılımcıları, yeterli yasal çerçeve ve planlama eksikliğinden ve bunun sonucunda kentlerin amansızca genişlemesinden, yoğun enerji kullanımından ve tehlikeli boyutlardaki iklim değişikliği etkilerinden, çeşitli eşitsizlik ve dışlanma biçimlerinden ve herkes için saygın iş imkanları sunulmasındaki artan zorluklardan kaynaklanan sıkıntıların üstesinden gelebilecek olan yeni bir kentsel gündemi teşvik etme ihtiyacının altını çizmişlerdir. Bu gündem, insan merkezli, “Yaşam için Kentler”e dayanan bir kentleşme modelini teşvik etmelidir.
Yeni kentsel gündem, hem mevcut zorluklarına hem de geleceğin kentlerinin ortaya çıkan yeni ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla yeni teknolojiler, güvenilir kentsel veriler ve entegre, katılımcı planlama yaklaşımları gerektirir.
Ülkelerin ve kentlerin çeşitli kültürel, kurumsal ve sosyal koşullarına yanıt veren çok sayıda kentleşme modeli bulunduğunu kabul ediyoruz. Bu bağlamda, yeni kentsel gündem, aşağıdakileri sağlamalıdır:
- Hükümetleri, mevcut kentsel kalkınmayı, gelecekteki ihtiyaçlara bağlayan ve eşitlik, adalet ve insan hakları gibi temel ilkelere sağlam bir şekilde dayanan ulusal kentsel planlar ve politikalar gibi yöntemler geliştirmeye ve kullanmaya teşvik etmek;
- Sosyal uyumu daha da artırmak ve toplumsal bölünmeleri ortadan kaldırmak,başta kadınlar, gençler ve yerel halklar olmak üzere toplumun tüm segmentlerini güçlendirerek eşitlikçiliği teşvik etmek.
- Gençlerin katılımını, cinsiyet eşitliğini, dengeli bölgesel kalkınmayı, iklim değişikliğine ve doğal afetlere karşı güçlü direnci, gecekondu semtlerinin iyileştirilmesini ve önlenmesini, ayrıca herkes için konaklamanın, temel hizmetlerinin, arazi kullanım hakkı güvencesinin, güvenli, makul ücretli, erişilebilir ve sürdürülebilir ulaşım imkanlarının sunulmasını ve kamusal alanlara ve hizmetlere erişimi geliştiren bir kentsel planlamaya dayalı sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek.
- Özel sektörün, halk toplulukları da dahil olmak üzere sivil toplumun ve diğer grupların yoksulluğu azaltmak ve herkes için iş imkanları oluşturmak amacıyla ortaklıklar yoluyla, geniş tabanlı ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak için aktif ve kararlı bir şekilde katılımını teşvik etmek.
Geleceğe katkıda bulunmak:
1. 2015 Sonrası Kalkınma Gündeminde Sürdürülebilir Kentleşme
2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’nin çerçevesi, iyi planlanan ve yönetilen kentlerin, değişim için gerçek bir itici güç olduğunun evrensel anlamda teyit edilmesi için bir fırsattır. Bu amaç doğrultusunda, Dünya Kentsel Forumu’nun katılımcıları, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve ileriye taşımak amacıyla kentlerin, dönüşümsel gücünü artırmak amacıyla sürdürülebilir kentlerin ve insan yerleşimlerinin temel özelliklerinin 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’ne dahil edilmesi ihtiyacını yinelerler.
2. HABITAT III’e Katkıda Bulunmak
Yedinci Dünya Kentsel Forumu görüşmeleri, Birleşmiş Milletler Barınma ve Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Konferansı2na (Habitat III) önemli bir katkı sağlar. Habitat III’ün kentleşmenin günümüzdeki ve gelecekteki nesiller için olumlu bir güç olarak kullanılmasına katkıda bulunan yeni bir kentsel gündemin geliştirilmesi ve eşitlik ve refahın paylaşılması arayışlarının güçlendirilmesi için eşsiz bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla, Dünya Kentsel Kampanyası’nı, HABITAT III’e yönelik kapsayıcı ve kapsamlı bir sürecin gerçekleşmesini sağlamak üzere çalışan değişim aktörleri arasında katılımcı bir süreç ve ortaklık platformu olarak kabul ediyoruz.
3. Dünya Kentsel Forumu
Yedinci Dünya Kentsel Forumu’nun katılımcıları, Forum’un, etkili diyalog için bir alan olarak oynadığı benzersiz ve pozitif rolü kabul etmektedirler. Medellin Kenti’nin, Kolombiya Hükümeti’nin ve BM-Habitat’ın, bu yenilikçi ve kapsayıcı Forum’u düzenlemek için ortaya koyduğu çabaları takdir ediyoruz. Dünya Kentsel Forumu sürecine olan desteğimizi yineliyor ve bir sonraki Forum’un hazırlanması yükünü omuzlayacak olan bir sonraki ev sahibine sürekli olarak destek sunmayı taahhüt ediyoruz.