Etkinlik Takvimi
UCLG-MEWA Newsletter-5

6. Dünya Su Forumu 27.04.2012

 6. Dünya Su Forumu

 6. Dünya Su Forumu
Marsilya’da 12-17 Mart 2012 arasında beş kıtadan seçilen 350 yerel ve bölgesel yetkili su ve sağlık hizmetleri konusundaki uluslararası hareketliliği artırmak ve İstanbul Su Mutabakatı’nda kararlaştırılan sorumluluklarını yinelemek amacıyla 6. Dünya Su Forumu’nda bir araya geldiler. 
Forumun siyasi süreci çerçevesinde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Su Konseyi’yle ortaklaşa 3. Uluslararası Yerel ve Bölgesel Yönetimler Konferansı’nı düzenlediler. 12 oturumda, Uluslararası Konferans İstanbul Mutabakatı çerçevesinde 2009’daki Dünya Su Forumu’na uyumundan bu yana gerçekleştirilen ilerlemeleri sunduğu gibi katılımcılara su, kentleşme, işbirliği, dayanışma ve bölgesel yönetim gibi temel konularda müzakerede bulunma fırsatını sunmuştur.
UCLG adına ve siyasi süreçteki 1.450 katılımcı önünde, Harare (Zimbabwe) Belediye Başkanı ve Eş-Başkan Muchadeyi Masunda, UCLG’nin su konusundaki sürekli kararlılığını hatırlatıp Birleşmiş Milletlerin suyun evrensel kullanılabilirliği konusundaki desteğinin de altını çizdi. Ayrıca, İstanbul Su Mutabakatı’nı güçlendirmenin önemini vurgulayarak su konusunu Rio+20’de yer alacak olan iklim değişiklikleri konusuna dâhil edilmesi gerektiğini belirtti.
Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Genel Kurulu süresince yerel ve bölgesel yetkililer İstanbul Su Mutabakatı’nın siyasi boyutunu güçlendirerek, desantralize işbirliğine dair özel projeler geliştirip, dayanışmaya dayalı yenilikçi para sağlamayı güçlendirmek ve su ve sağlık hizmetlerine evrensel erişimi sağlamayı güvence altına almaya karar vermişlerdir.
Yerel ve bölgesel yönetimlere ayrılan günler boyunca seçilen yetkililer İstanbul Mutabakatı’nda yürürlüğe koydukları somut çözüm önerilerinde bulundular.

BM Habitat İcra Direktörü Joan Clos özellikle Asya ve Afrika’da gelişmekte olan ülkelerde kentleşmenin önemini vurguladı. "Yerel yönetimler özellikle de çevre şehirlerde ve kaçak yerleşim yerlerinde yaşayan bütün hemşehrilerin temel hizmetlerden yararlanabilmelerini sağlayacak şekilde örgütlenmelidirler. " Daha insani kentleşme için çağrıda bulunarak kent büyüklüğünden bağımsız, alternatif kentleşme modelleri geliştirmesi gerekliliği üzerine vurgu yapmıştır.

Dünya Su Konseyi Başkanı Loïc Fauchon İstanbul Mütabakatı’nın uygulanması konusunda yerel ve bölgesel yönetimleri izleme isteğini belirtti. Mutabakatın uygulanmasıyla ilgili olarak kişisel takip yapmaya hazır olduğunu da  ekleyen Fauchon: "Suyun en iyi yönetimi hemşehrilere yakın olarak tanımlanandır."dedi. Provence-Alpes-Cotes d’Azue (Fransa) Bölge Başkanı Michel Vauzelle bölgesel yetkililerin sürece etkin katılımını görme temennisini dile getirdi.

 6. Forum’un Siyasi Komite Başkanı, Bourges (Fransa)Belediye Başkanı ve Büyükelçi Serge Lepeltier su konusunu Rio+20 müzakerelerin özellikle de Bakanlık Beyannamesinin merkezine koyulmasının önemine değinerek, su ve sağlık hizmetlerine erişim hakkının uygulanmasının önemini hatırlattı.
 
Uluslar arası Yerel ve Bölgesel Yönetimler 12 yuvarlak masa toplantısı çerçevesinde pek çok yerel ve bölgesel seçilmiş yetkililer deneyimlerini ve su ve sağlık hizmetlerinin yönetişimi, metropoller topluluğunda su idaresi, su kaynakları, yerel yönetimde su kültürü, uluslar arası işbirliği ve dayanışmayla ilgili çatışmaların önlenmesi gibi önemli güncel konulara dair çözüm önerilerini paylaştılar.

“Çözüm Zamanı” başlıklı 6. Dünya Su Forumu süresince yerel ve bölgesel yönetimler su konusunun küresel boyutta ele alınması konusundaki kararlılıklarını gösterdiler ve su ve sağlık hizmetlerine ulaşımın iyileştirilmesi konusundaki önemli rolünün altını çizdiler.