23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN! 22.04.2015
23 Nisan tarihi Türkiye Cumhuriyeti tarafından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır, ancak 23 Nisan tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir. 1979 yılından itibaren her yıl 23 Nisan’da TRT, tüm dünya çocuklarının kutladığı Uluslararası Çocuk Şenliği’ni düzenlemektedir. Etkinlik yaklaşık 50 ülkenin çocuklarının katılımıyla Türkiye’nin her yıl farklı bir kentinde gerçekleşmektedir. Çocukların toplumlarımızın geleceği olduklarını gözler önüne seren ve oyun haklarını ortaya koyan 23 Nisan Çocuk Bayramı Türkiye’deki ve tüm dünyadaki çocuklar tarafından her yıl büyük bir sevinçle kutlanmaktadır. UCLG-MEWA olarak bizler de bölgemizdeki ve tüm dünyadaki çocukların 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı kutlar, geleceğin temeli olan çocuklarımızın demokrasi çerçevesinde barış ve özgürlük dolu bir toplumda yaşamalarını temenni ederiz.
UCLG-MEWA ve Çocuk
Toplumların demokratikleşme süreçlerine ve insan haklarının yaygınlaştırılması ve uygulanmasına büyük önem gösteren UCLG-MEWA, çocuk haklarına da ayrı bir hassasiyetle yaklaşmaktadır. Bu sebeple kurduğu UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi’nin faaliyet gösterdiği alanlardan birisi de Orta Doğu ve Batı Asya Bölgesi’nde çocuk hakları savunuculuğu yapmaktır. Teşkilatımızın özel bir hassasiyetle değindiği çocuk hakları, UCLG-MEWA’nın da ortaklarından biri olduğu Çocuk Dostu Şehirler Projesi tarafından uygulamaya konulmaktadır. Çocuk Dostu Şehirler Projesi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile birlikte, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD), T.C. İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ortaklığında ve IKEA sponsorluğunda yapılmaktadır.
Kısaca Çocuk Dostu Şehir (ÇDŞ), Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yerel düzeyde somutlaşmış halidir. Bu, uygulamada çocuk haklarının politika, yasa, program ve bütçelere yansıtılması anlamına gelir. Çocuk dostu bir şehirde çocuklar etkin bireylerdir. Sesleri ve düşünceleri dikkate alınır ve karar verme süreçlerini etkiler. ÇDŞ, çocukların haklarını gerçekleştirmeye adanmış bir şehir veya daha genel olarak bir yerel yönetim sistemidir.
Projenin iki temel amacı bulunmaktadır, bunlar:
- Çocukların ihtiyaçlarına yönelik politikalar ve programlar tasarlamak ve bu süreci denetlemek amacıyla farklı kentsel alanlardaki çocukların ihtiyaçlarını belirlemek.
- Çocukların oyun ve gelişim haklarına erişimlerini sağlamak amacıyla kentsel alanlarda çocuk dostu mekânlar yaratmaktır.
Proje, Türkiye’de Adana- Yüreğir, Ankara- Mamak, Bitlis, Erzurum- İspir, Giresun, İzmir- Bornova, Kırklareli- Lüleburgaz, Manisa, Mersin, Şanlıurfa- Eyyübiye belediyelerinde uygulanmaktadır.
Proje hakkında daha fazla bilgi için UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi Sorumlusu E. Gökçe Yanık ile iletişime geçebilirsiniz: g.yanik@uclg-mewa.org
Çocuk Dostu Şehirler Proje resmi internet sitesine http://childfriendlycities.org/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.