2015 sonrası kalkınma gündemi için sürdürülebilir ve katılımcı kentler esasdır 6.02.2013
2015 Sonrası Kalkınma Gündemi konulu üçüncü Üst Düzey Toplantısı Liberya Devlet Başkanı ve Üst Düzey Panel Seçkin Kişiler Eş-Başkanı Ellen Johnson Sirleaf’ın ev sahipliğinde 29 Ocak – 02 Şubat tarihlerinde Monrovia (Liberya’da) gerçekleşti.
Toplantının ana konusu ‘‘Sürdürülebilir Refah için Ulusal Yapı Taşları’ydı’’ ve ekonomik değişimi etkileme, yönetişim ve kurumsal yapı, alt yapı ve sürdürülebilirlik ve yeşil alanların arttırılmasının gerekliliği konuları müzakere edildi. Dr. Kadir Topbaş yerel ve bölgesel yönetimlerin görüşlerini dile getirdi ve kentlerin ekonomik büyümenin öncüsü olduğunun ve katılımcı ve sürdürülebilir kentlerin gelecek nesiller için kentsel dokular olduğunun altını çizdi. “Yoksullukla mücadele için kentlerin gücünü kullanmalıyız. Kentler inovasyon ve halklar arası uyumun gerçekleştiği yerlerdir’’, dedi.
UCLG Başkanı sera gaz emisyonunun azaltılması, iklim değişikliği ile mücadele, doğal afet riskini azaltma ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek için gerçekleştirilen sürdürülebilir girişimlerde pekçok kentin ön sırada yer aldığını hatırlattı. Binyıl Kalkınma Hedefleri ve amaçları sadece küresel ya da ulusal hedefler olarak görülemeyeceğinden, gelecekteki kalkınma gğndeminin yerelleşmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Topbaş şu konularda kentsel alanlar için daha spesifik hedef ve göstergeler tanımlamak için çağrıda bulundu:
- Eşitsizlikleri azaltmak –temel hizmetlere evrensel erişim sağlamak (Güvenli su, sanitasyon, sağlık bakımı, kaliteli eğitim, ulaşım)
- Gecekondu sakinlerinin hayat şartlarını iyileştirmek ve barınma hakkı sağlamak –,
- Yoksullar için istihdam ve gelir sağlamak – özellikle gayri resmi sektörlere uyarlanacak yoksullukla ilgili yerel ekonomik politikaları desteklemek–
- Çevresel sürdürülebilirliği sağlamak – risk önlemeyi arttırma, sera gaz emisyonunu azaltma ve kentlerde yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etme.
Dünyadaki yerel yönetimler genç istihdamını teşvik etmek, marjinal toplulukları güçlendirme ve cinsiyet eşitliğini teşvik etme suretiyle yerel ekonomileri destekleme ve şekillendirmede ve yoksulluğu ele almada önemli bir role sahiptir.